Concurs Field IFAA (International Field Archery Association)
Concursurile de tir cu arcul in teren variat sunt foarte spectaculoase si solicitante pentru arcasi, se desfasoara pe terenuri deluroase sau muntoase, in cetati si in afara lor, pe teren variat unde se trage in rampa sau in panta, pe curba de nivel.
Tragerea se face de la un marcaj (tarus). Marcajele au diverse culori, in functie de tipul arcului folosit si de categoria de varsta a arcasilor.
Distantele sunt in yarzi si se trage de la 6 pana la 80 yarzi (cea mai indepartata)
Tintele folosite in concursurile IFAA de field sunt de 3 feluri: ifaa Field, ifaa Hunter sau Animal 2D.
Rundele de tragere pe aceste tinte se desfasoara in zile diferite. Concursurile mondiale si europene se desfasoara pe parcurul a 5 zile. De exemplu in prima zi se trage pe tinte IFAA Field, in a doua pe IFAA hunter, in a treia Animale 2d, in a patra din nou pe tinte IFAA hunter si in a cincea din nou pe tinte IFA field.
In concursurile nationale este obligatorie tragerea a cel putin o runda completa pe tinte Field.
O runda presupune tragerea pe 28 de panouri, este un concurs de durata, de multe ori arcasiii intra in teren la 8-9 dimineata si termina tragerea dupa 5-6 pm.
Mai multe detalii despre regulamentul concursului gasiti pe site-ul Federatiei Romane de Arc Traditional si Field FRATF
Concurs Field World Archery (WA)
Concursul de field WA este un concurs in teren variat in care se trage la distante diverse, in runde cu distante necunoscute si runde cu distante pe care arcasii le cunosc. Se desfasoara pe terenuri deluroase sau muntoase pentru a pune la incercare arcasii si ca tehnica si precizie dar si ca rezistenta.
Se trag cate trei sageti la fiecare panou, iar fiecare runda are 12 panouri asezate la distante variate, maximul fiind de 60m. Categorii de arcuri care pot participa la concurs: arcuri recurve (olimpic), arcuri compound, arcuri longbow, barebow si instinctiv.
Tragerea se face pe tinte field negru cu galben de diverse dimensiuni in functie de distanta de tragere.
Intr-un concurs european sau mondial se trage in total pe 48 de panouri in cele 2 zile de calificari. Se face un clasament din din suma scorurilor tuturor sagetilor trase in calificari si primii 16 arcasi din fiecare divizie merg mai departe in runda eliminatorie, unde se face un tablou de concurs de meciuri eliminatorii , urmat de semifinale si finale.
Exista restrictif de echipament pentru fiecare concurs in parte, asadar studiati regulamentele inaintea inscrierii.
Detail gasiti pe site worldarchery.