Arcul traditional – alegerea unui arc

A fi arcas este ceva absolut inedit si spectaculos. Mai ales pentru cei care aleg sa inceapa sa traga cu arcul traditional, lumea in care vor intra va fi uimitoare. Desigur, fiecare ar vrea sa gaseasca cel mai bun arc, care i se potriveste si care sa-i ofere acea bucurie pe care o cauta.

Eu am ales tirul cu arcul pentru sport, noi prieteni, iesiri in aer liber impreuna cu cei care au aceeasi pasiune. Altii au preferat retragerea intr-un spatiu doar cu sine pentru a cauta starea de linste si deconectare pe care o ofera tragerea cu arcul, departe de lume. Orice motiv e bun ca sa incepi.

Arcul traditional este un arc iubit de toti cei care vor sa traga cu un arc cat mai aproape de forma lui originala. Fara accesorii, fara nimic care sa ajute ochirea.  Arcurile din lemn lasa arcasul sa simta toata bucuria atingerii tintei, sagetile sunt uimitor de personalizate dupa gustul fiecaruia si intrecerile sunt dintre cele mai inedite.

Primul Campionat National de Arc Traditional a fost organizat de clubul Aktiv in 2010 la Poiana Brasov si de atunci pana astazi sute de arcasi si-au aratat indemanarea in concursurile care au urmat. La competitii participa arcasi traditionalisti de toate varstele – incepatori si avansati laolalta. Federatia Romana de Arc traditional si Field a dezvoltat ani de zile tirul cu arcul in tara. In special numarul arcasilor care trag cu arcuri traditionale a crescut spectaculos in urma concursurilor, pentru ca traditionalistii umaresc nu numai sa se intreaca, ci se bucura de orice intalnire, leaga prietenii, fac schimb de experienta.

Sa vorbim acum despre arcurile traditionale, care se diferentiaza prin forma si structura, iar in istorie au fost folosite in diverse forme de lupta:

-arcurile horsebow sunt scurte si permit tragerea si de pe cal, sunt arcuri rapide si transmit sagetilor o energie fantastica.

-arcurile longbow englezesti sunt precise si estetice, arcuri in general lungi si au forma literei D cand au coarda montata.

-arcurile recurve one piece sunt compacte si manevrabile cu usurinta in paduri si teren variat, lamele sunt curbate spre exterior si aduc o elasticitate sporita.

-arcurile recurve  take down sunt cele ale caror lame pot fi demontate, ceea ce face mai usor transportul lor, in general forma lor este de arc recurve.

La acest ultim model unele dintre crose si lame sunt dotate cu prindere ILF (international limb fitting)  si acest lucru permite combinarea lor fara probleme, indiferent de model (la fel ca la arcul recurve olimpic). Pentru a obtine o anume lungime a arcului trebuie  insa sa verificati si lungimea lamelor si lungimea crosei. In general crosele de take down au lungimea de 15 inch, 17 inch, 19 inch sau 21 inch.

De exemplu, aceleasi lame cu prindere ilf care impreuna cu o crosa de 15 inch formeaza un arc de 58 inch vor forma cu o crosa de 17 un arc de 60, cu o crosa de 19 un arc de 62 si cu o crosa de 21 un arc de 64 de inch.

Modelele de arc take down care nu au prindere ILF au o metoda proprie fiecarui model de imbinare intre crosa si lame (ceea ce face improbabila combinarea modelelor intre ele)

Cand alegeti tipul de arc ganditi-va care dintre modele v-ar reprezenta mai bine. Ganditi-va si la aspectele utile daca aveti anumite preferinte in privinta dimensiunilor. Unii oameni gandesc ca e dificil sa pui un longbow in portbagaj si prefera un takedown pentru ca incape intr-o geanta mica. Altii se gandesc ca un longbow sau un one piece nu trebuie deloc montat, doar pun coarda si trag si asta li se pare linistitor.

Sunt arcasi care aleg horsebow pentru a folosi tehnica de tragere cu inel asemeni popoarelor migratoare, nevoite mereu sa vaneze si sa lupte din goana calului. Nu e gresit nici sa alegeti un arc care va place pur si simplu din punct de vedere estetic.

Important este sa alegeti arcul pe puterea voastra. 1 lbs reprezinta un pic sub jumatate de kilogram forta.

Un incepator nu poate trage cu un arc de 45 sau 50 lbs pentru ca nu are musculatura specifica formata si atunci isi va suprasolicita articulatiile. In functie de statura si modul de viata pe care il aveti – mai sportiv sau mai relaxat, va sfatuiesc sa alegeti intre 30 – 35- max 40 lbs. Arcasele si adolescentii pot incepe cu 20-25 lbs.

Pentru copii exista modele speciale, de la 10 lbs pana la 18lbs.

Aceste puteri sunt orientative si se refera strict la arcurile traditionale, care au alta dinamica decat cele recurve olimpice (unde puterile trebuie gandite diferit).

Cum aleg accesorii pentru arc traditional?

Daca va intrebati care ar fi configuratia completa de care aveti nevoie iata o lista orientativa mai jos. Sub denumiri sunt linkuri care va duc spre produse pentru exemplificare, in cazul in care nu sunteti familiarizati cu toti termenii.

Puteti trage si fara aceste accesorii dar ar fi utile :

Pentru o calitate imbunatatita a tragerii si protejarea echipamentului (pot fi cumparate si ulterior si nu sunt absolut necesare)

Nu trageti in suprafete neadecvate (suprafete dure). Veti avea nevoie sa va faceti sau sa cumparati un

Modelele de tolbe, manusi, protectii de antebrat etc aflate pe piata sunt pentru toate bugetele, in general arcasii traditionalisti aleg protectii din piele pentru a fi mai aproape de spiritul de altadata, dar nu este gresit nici sa alegeti tolbe si accesorii textile care sunt mai usoare, mai aerisite pe timp de canicula si uneori mai accesibile la pret. Important este ca de fiecare data cand vreti sa tragti cu arcul si incepeti sa va echipati sa va uitati cu placere la echipamentul pe care il aveti si sa vi se potriveasca.

Codruta Angelescu

Portret de antrenor: Doru Danilet

Antrenor de performanta, organizator de concursuri, deschizator de drumuri in tirul cu arcul din Romania

Doru Danilet este antrenor de Tir cu arcul, in prezent coordonatorul Lotului national paralimpic al Romaniei, presedinte al Clubului Sportiv Aktiv si al Federatiei Romane de Arc Traditional si Field. Are o experienta impresionanta, atat prin calitatea activitatilor sale si a evenimentelor pe care le-a organizat, cat si prin ariile foarte diverse din domeniul acestui sport pe care le-a influentat decisiv.

Ca arcas are in palmares titluri de Campion National al Romaniei atat la individual cat si la echipa mixta, trage in competitii cu arc compound target si bowhunter.

Doru Danilet – Parnu, Estonia

Doru Danilet este in primul rand un antrenor de Tir cu arcul de inalta performanta – a condus primul arcas roman spre titlul de Campion European (World Archery) – la Camionatul European paralimpic Roma 2022 si prima calificare la Olimpiada Paralimpica Tokyo 2020, dupa aurul cucerit la Para-Archery World ranking event Cehia.

Membrii clubului sportiv Aktiv – unde Doru Danilet este antrenor – au cucerit mai multe titluri internationale – Campion European IFAA Senioare compound – Spania, Junioare compound indoor -Spania, Campion European Junioare Field IFAA Olanda. Aproape in fiecare an sportivii clubului obtin titluri de Campion National si locuri pe podium, in 15 ani fiind cumulate peste 50 de tiluri la toate diviziile si categoriile – indoor, outdoor, field, traditional.

Prin concursurile pe care le-a organizat in tara – competitii de target, de field sau pe animale din spuma 3D – a pus bazele dezvoltarii tirului cu arcul in Romania. Daca astazi exista concursuri la care participa sute de arcasi, aceasta i se datoreaza in mod direct, avand in vedere ca inainte de implicarea sa in acest sport, in 2007, numarul de arcasi din tara care concurau era undeva intre 20 si 25 de sportivi. A organizat zeci de concursuri, de la mici competitii menite sa inchege, sa coaguleze comunitatile de arcasi din diverse zone ale tarii si sa le ajute dezvoltarea, pana la Cupa Central Europeana (CEC) si Campionat mondial indoor (WIAC)

Din anul 2011 Doru Danilet este Presedintele Federatiei Romane de Arc Traditional si Field (FRATF), pe care a afiliat-o la International Field Archery Association (IFAA). Prin afilierea la IFAA a deschis calea arcasilor romani catre competitiile internationale. Filizofia IFAA e mai apropiata de ideea „sportului pentru toti”, incurajeaza participarea familiilor – parinti, copii, fiecare gaseste o categorie de tragere care sa-i fie potrivita. Nu trebuie neaparat sa fii cel mai bun ca sa poti pleca la un concurs in afara tarii, trebuie sa fii doar pasionat, sa fii legitimat si sa ai un numar minim de paticipari la Campionatele nationale. Astfel sportivii romani legitimati la FRATF au participat de atunci la numeroase Campionate Europene si mondiale, de field sau indoor – in Spania, Olanda, Germania, Suedia, Ungaria, uneori cu rezultate remarcabile.

In anul 2012, dupa ce a fost invitat la un eveniment menit sa incurajeze persoanele cu dizabilitati sa duca o viata activa si cat mai independenta, Doru Danilet s-a hotarat sa-si dedice o mare parte din timp si o imensa cantitate de energie pentru a forma primii arcasi romani paralimpici. De la primele sageti trase si pana la competitiile unde delegatii sportive de arcasi romani au concurat prin lume, din San Marino pana in China, a fost nevoie de multa munca si multa rabdare.

*Intreaga poveste si istorie a tirului cu arcul pentru persoane cu dizabilitati o puteti vedea pe larg in sectiunea dedicata tirului cu arcul paralimpic de pe acest site https://tircuarcul.ro/tir-cu-arcul-paralimpic.

In anul 2017 Doru Danilet a organizat primul Campionat mondial din Romania de Tir cu Arcul. La World Indoor Archery Championship IFAA au venit 340 de arcasi din 24 de tari ale lumii si s-au luptat pentru o medalie WIAC, in sala de la Cheile Gradistei – Brasov. Tot Doru Danilet a organizat si primul curs international de instructori IFAA in Romania, cu 40 de antrenori participanti din 17 tari.

Cunostintele despre tehnica tragerii dar si despre tuningul de finete al arcurilor recurve si compound le-a dobandit in nenumarate stagii si cursuri de pregatire. A fost profund influentat si determinat sa se perfectioneze in urma unui stagiu petrecut la Academia lui Kim Hyung Tak din Korea in 2007, in anii urmatori relatia cu antrenorul korean devenind una de prietenie. Kim Hyung Tak – sau coach Kim cum este cunoscut in lumea tirului cu arcul – este unul dintre cei mai apreciati antrenori din lume si este cel care a condus echipa Koreei spre primul loc mondial ani la rand.

Doru Danilet este consultant tehnic al celui mai performant magazin de tir cu arcul din Romania – Archeryshop.ro, oferind echipei magazinului informatii tehnice si suport de service si tuning.

Constient fiind ca sportul si tehnica sunt intr-o continua evolutie si dezvoltare, Doru Danilet nu s-a oprit din invatat.

Iata cateva repere in timp:

2022 – Elvetia, Lausanne – Perfectionare in tehnici de coaching cu maestrul Kim Hyung Tak -Korea  

2019 Training World Archery – Tehnici de instruire a persoanelor cu dizabilitati

2014 SUA Yankton  curs perfectionare antrenori IFAA Danilet este atestat ca Archery Instructor Level 3 al International Field Archery Association, in pregatire pentru master instructor.

2007-2013  cursuri de perfectionare organizate de Federatia Internationala de Tir cu Arcul FITA- World Archery

  • in Brazilia, Rio de Janeiro, 24 – 30 noiembrie 2013. In urma absolvirii celui de-al 6-lea seminar de inalta calitate a primit atestatul World Archery. Curs organizat in colaborare cu CBTARCO – Confederatia Braziliana de Tir cu Arcul.
  • in Marea Britanie, Londra, 07 – 13 noiembrie 2011. In urma absolvirii celui de-al 5-lea seminar de inalta clasa a primit atestatul World Archery. Curs organizat in colaborare cu Archery GB – Federatia britanica de Tir cu Arcul.
  • in Italia, Roma, 03 – 06 noiembrie 2009. In urma absolvirii celui de-al 4-lea seminar de inalta clasa a primit atestatul FITA. Curs organizat in colaborare cu FITARCO – Federatia Italiana de Tir cu Arcul

2007 Korea  Goesan City, curs si practica la Academia Kim Hyung Tak. In urma absolvirii  acestui curs de inalta clasa Doru Danilet a primit atestatul  FITA si un atestat de antrenor de la Academia de Tir cu Arcul a renumitului antrenor koreean Kim Hyung Tak

  • Locul 5 la World Indoor Archery Championship – Estonia – Martie 2015 – divizia Freestyle Unlimited
  • Campion National al României 2013 – divizia Compound/Echipa mixta, Indoor,  Campion National 2011, 2012 – divizia Compound/individual
  • Vicecampion National 2011- 2015 multiple titluri de Vicecampion National individual si echipa mixta indoor si Field

Dincolo de toate, Doru Danilet duce o activitate impresionanta pentru a face cunoscut tirul cu arcul in Romania, fiind prezent si coordonand nenumarate momente de promovare a sportului in cadrul unor evenimente, expozitii, in scoli si chiar gradinite. Invitat adesea sa vorbeasca despre beneficiile si rezultatele tirului cu arcul, are o multitudine de aparitii in mass media ca invitat in studio sau interviuri in cadrul unor emisiuni TVR 1 – Dincolo de harta, Destine ca-n filme, La Mustata Antena 1- Neata cu Razvan si Dani,Digi 24 , Pro tv -Next Star