Arcuri pentru incepatori
Care este cel mai bun arc de incepatori? Cel care ti se potriveste.
Arcul trebuie sa fie usor si de putere mai mica, sau de putere ajustabila, pentru ca tu, noul arcas, sa te poti focusa pe pozitie si pe tehnica fara sa te chinui sa intinzi arcul.
In mare, arcurile se impart in trei categorii si pentru fiecare dintre acestea exista anumite modele de arc care satisfac nevoile unui incepator in sport.
Arcurile recurve – alcatuite din lame si crosa, care dezvolta o energie foarte mare prin armare si necesita o tehnica stricta si eleganta.
Arcurile compound – la care armarea se face cu ajutorul unor came excentrice, arcuri extrem de precise si care ajung la puteri foarte mari.
Arcurile traditionale – create pentru a pastra spiritul arcasilor de altadata, arcuri din lemn pe care nu se monteaza accesorii care sa ajute ochirea. Arcul acesta lasa arcasul sa-si arate indemanarea si permite intreceri dintre cele mai inedite.
- Client: Max Power
- Skills: Photoshop
- Website: http://www.wikipedia.com
More Info
Arcul recurve – se mai numeste si arc olimpic
Doar cine are un arc recurve poate deveni Campion olimpic, pentru ca este singurul tip de arc admis deocamdata la Jocurile Olimpice. Distanta de tragere indoor (in sala ) este de 18 m. Distanta de tragere outdoor este de 70 m. Asadar, daca visul pe care il urmati include o participare la Olimpiada ca sportiv arcas, atunci arcul recurve este cel pe care il cautati.
Multi aleg insa arcul recurve pentru a se intrece doar cu ei insisi sau pentru a capata precizie si capacitate de concentrare.
Arcul este compus din crosa (partea centrala) si lame.
Lamele sunt dificil de ales, in special la inceput. O foarte mare varietate de modele, lungimi si puteri exista astazi pe piata si alegerea este grea. Lamele arcului recurve arata toate cam la fel la prima vedere si diferentele constau de fapt in materialele folosite, in modul de prindere al lamelor de crosa, in calitatea prelucrarii… toate acestea fiind detalii greu de sesizat din fotografii. Sfatul nostru ar fi acesta:
Daca sunteti incepatori, nu cumparati ceva scump. Daca bugetul permite nu luati chiar ceea ce este mai ieftin dar nici nu tintiti catre preturile de top. Pentru ca dupa o perioada de cateva luni de tragere constanta, va veti dori un set de lame mai puternice.
Evitati cu orice pret sa va luati lame prea puternice pentru primul arc, pentru ca va impiedica sa repetati pozitia corecta de care aveti nevoie pentru cresterea calitatii tragerii si va puteti sensibiliza articulatiile. Tehnica de tragere pe care o veti invata trebuie exersata indelung si e bine sa puteti trage multe sageti inainte de a obosi.
Dupa ce invatati sa trageti si musculatura specifica se dezvolta veti putea trece catre lame mai puternice, mai scumpe dar si de un nivel ridicat al calitatii. Vor fi lame mai rapide, mai stabile, cu mai putine vibratii si mai constante.
O crosa de arc recurve este importanta pentru ergonomia sa, pentru greutatea ei care asigura stabilitate si pentru facilitatile de prindere a lamelor si posibilitatile de reglaj. Calitatea buna a crosei constituie baza arcului. Conteaza materialul, textura, forma grip-ului pe care se aseaza mana, decupajele din crosa care ii ofera stabilitate in vant.
Arcurile recurve olimpic se aleg in functie de inaltime si putere.
Orientativ, pentru un arcas adolescent sau adult incepator va putem sfatui sa alegeti astfel :
Inaltime de pana la 155-157 cm arc de 64 inch
Inaltime 157-165 arc de 66 inch
Inaltime 166-180 arc de 68 inch
Inaltime de peste 181 cm arc de 70 inch
Puterea se calculeaza in lbs, 1 lbs = 0.453 kg, asadar un arc de 26 inch va avea aproximativ 12 kg forta. Arcul recurve de 26 lbs este potrivit sa zicem unui barbat de constitutie normala, fara un istoric sportiv neaparat.
De aici va puteti orienta. O arcasa ar putea alege pentru inceput 22 sau 24 lbs , un adult mai atletic poate urca spre 28-30 lbs. Noi nu recomandam puteri mai mari de 30 -32 lbs pentru un incepator, pentru ca se pune presiune pe articulatii atat timp cat musculatura specifica tirului cu arcul nu este inca dezvoltata.
Aveti timp ulterior, dupa ce ati tras o perioada mai lunga, ati capatat o pozitie corecta si o tehnica mai constanta, sa va ganditi la un set de lame mai puternice. Veti sti atunci ce sa alegeti pe baza experientei acumulate.
Un arc de incepatori este un arc durabil si de calitate, care are crosa de lemn pentru a fi mai usor ca greutate (fata de cele pentru intermediari si avansati, care au crose din diferite aliaje de metal sau metal/carbon) prinderea lamelor de crosa se face printr-o simpla insurubare, totul pentru a fi mai facil de gestionat pentru cineva nefamiliarizat cu sportul. Multi arcasi folosesc acest tip de arc multi ani, nu doar la inceput de drum. Unii il folosesc exact asa cum il cumpara, altii il accesorizeaza ultetior cu aparat de ochire sau stabilizatoare, unii prefera sa-l foloseasca pentru tragere instinctiva, ca pe un arc traditional (schimband suportul de sageata din plastic cu blanita si folosind sageti cu pene naturale).
Arcurile producatorului Core Archery ofera modelele Hit, Shift, Tegra, Verve: sunt arcuri similare, de aceeasi calitate, cu crose din lemn, diferentele fiind in principal la culoarea lamelor si uneori a crosei (maron inchis/deschis/gri) Crosa Marengo este o crosa cu greutate un pic mai mare, asadar cei care nu doresc o crosa mai grea pot alege din celelalte modele. Arcurile Core jet si Core Silhouette au crose metalice dar din aliaj usor pentru a oferi un arc usor de gestionat, destinate celor care prefera sa aiba si optiuni de culoare mai variate.
Arcuri pentru incepatori si arcuri de initiere in sport gasesti aici.
Arcurile Ragim Matrix si Wildcat reprezinta gama producatorului Ragim de arcuri cu crosa de lemn, estetice si rezistente, arcul Matrix fiind preferatul celor care prefera negrul, este momentan singurul arc cu crosa de lemn negru integral.
Am creat kituri care sa cuprinda tot ce este nevoie pentru o prima experienta: arcurile contin coarda, suporturi de sageata, bowstringer (un dispozitiv util pentru montarea corzii fara a supune lamele la torsiune). Pe langa aceste arcuri mai aveti nevoie doar de sageti, protectii de degete si antebrat.
Exista si kituri complete cu sageti, geanta si protectii, destinate incepatorilor care vor sa achizitioneze totul din prima si nu se simt confortabil in a-si alege singuri din multitudinea de produse de pe site, sau pentru cei care doresc sa faca un cadou complet:
Arcuri pentru initiere in sport si pentru incepatori in kit complet gasesti aici